Do Niedziela, 30. kwiecień 2017
Restauracja Szyb Maciej (ul. Srebrna 6, Zabrze) to zespół obiektów dawnej Kopalni Węgla Kamiennego „Concordia" położony w dzielnicy Zabrza - Maciejowie. To jedyny obiekt wpisany zarówno na Szlak Zabytków Techniki, jak i na Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”. Restauracja została wpisana do „Żółtego Przewodnika” Gault & Millau.
Szef Kuchni: Marcin Głowacz
Menu 1:
Przystawka: Zapiekane Ślimaki: ślimaki z serem roquefort i pietruszką
Danie główne: Coqe au vin: kurczak/wino/topinambur/zioła
Deser: Lody miętowe własnej produkcji
Menu 2:
Przystawka: Sałatka grecka: ogórek, oliwki, ser feta, czerwona cebula oraz sos vinegrette
Danie główne: Placek z ryby w sosie musztardowym: łosoś/pstrąg wędzony/jajko po benedyktyńsku/musztarda dijon/świeży szpinak
Deser: Deser chia: mleko kokosowe z nasionami chia oraz musem truskawkowym
Rezerwacji należy dokonywać poprzez stronę www Restaurant Week.