logoprzez

naglowek-01

Opublikowano: piątek, 03, lipiec 2015 06:12
Autor: Aleksandra Lasko

zielllo

Amuse bouche ze śledziem matjas i melonem, perliczka sous vide z sosem z dzikich jeżyn czy może na deser mille feuille z białą czekoladą? Wysublimowane kompozycje smakowe restauracji Zielony Ogród to efekt niepowtarzalnej pasji szefa kuchni i właścicieli.

Restauracja i Rezydencja Zielony Ogród to miejsce położone w cichej i spokojnej dzielnicy Zabrza. Lokal prowadzony jest z pasji i zamiłowania do dobrej kuchni, dlatego też oprócz zachowanych tradycji kulinarnych Górnego Śląska, przeplatają się tam innowacyjne doznania smakowe, inspirowane międzynarodową kuchnią. Właściciele szczycą się najwyższą jakością produktów, dzięki współpracy z lokalnymi gospodarstwami, skąd czerpią świeże warzywa i owoce oraz pozyskują mięso z ekologicznych hodowli. Jednak prawdziwym walorem restauracji są niepowtarzalne wyroby wędlin oraz świeżo wędzone ryby z własnej wędzarni. Szefem kuchni Zielonego Ogrodu jest Robert Kopeć.

zilel

Menu restauracji jest wielowymiarowe. Co  wynika z kulinarnej kultury Śląska, odnajdziemy tam tak tradycyjne dania jak żurek, wodzionkę, hekele czy roladę z modrą kapustą. Natomiast wielbicieli smaków ze słonecznej Italii zachwyci pizza z prawdziwego, opalanego drewnem kamiennym pieca oraz makarony własnego wyrobu. Co ciekawe, od kilku lat w każdy czwartek w Zielonym Ogrodzie króluje oryginalna włoska pizza w promocyjnej cenie. Dla pragnących poznać bardziej innowacyjne połączenia lokal oferuje m.in. polędwiczkę wieprzową z chutney'em z dyni i gruszek, perliczki sous-vide z sosem z dzikich jeżyn, grillowanego pstrąga faszerowanego fenkułem i miętą, czy marynowane krewetki na wędzonych owocach. Oprócz stałego menu, Zielony Ogród co miesiąc proponuje swoim gościom nowy, sezonowy zestaw dań.

Wysublimowane kompozycje smakowe oraz pasja kucharzy zostały docenione – Zielony Ogród trafił na listę 100 najlepszych restauracji w Polsce. Jest to konkurs organizowany przez Poland100BestRestaurants, czyli najkompetentniejszego przewodnika po polskiej gastronomii, który opiera się na wiarygodnych opiniach zarówno gości jak i krytyków gastronomicznych.

ziel1ziel 4

ziell5ziel2

Polecamy!

zdjęcia: materiały promocyjne Zielonego Ogrodu

© Copyright 2011. „System e-informacji kulturalnej" współfinansowany jest przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Zadanie realizowane w ramach projektu pn. „W sieci kultury – utworzenie systemu e- informacji kulturalnej na terenie Gminy Zabrze”

Ta strona używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

1. Serwis zbiera w sposób automatyczny tylko informacje zawarte w plikach cookies.

2. Pliki (cookies) są plikami tekstowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu. Przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Przede wszystkim zawierają nazwę strony internetowej swojego pochodzenia, swój unikalny numer, czas przechowywania na urządzeniu końcowym.

3. Operator serwisu (Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu) jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym swojego użytkownika pliki cookies oraz mającym do nich dostęp.

4. Operator serwisu wykorzystuje pliki (cookies) w celu:

  • dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę;
  • przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników, analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu serwisu do panujących trendów, statystyki stosuje się też do oceny popularności strony;

5. Serwis stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików (cookies) - sesyjne i stałe. Pliki sesyjne są tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikający z ich ustawień.
6. Użytkownik może w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików (cookies) lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików (cookies)w urządzeniu końcowym.
7. Operator Serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji strony internetowej serwisu.
8. Pliki (cookies) z których korzysta serwis (zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika) mogą być udostępnione jego partnerom oraz współpracującym z nim reklamodawcą.
9. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.
10. Bardziej szczegółowe informacje na temat plików (cookies) dostępne są na stronie 
ciasteczka.org.pl